SEMINÁŘ S ITAYEM GILEM

 

Hlavně žádný Hollywood

Je sobota ráno a v sále areálu AMU v Poněšicích u Hluboké nad Vltavou si zhruba dvacetičlenná skupina bojovníků dává zahřívací kolečko. „Stop! Everybody come here,“ ozve se náhle a všichni se seskupí kolem holohlavého muže menší postavy. Pozoruje přítomné pohledem, který vyzařuje přirozenou autoritu, a začíná výklad. Každému je okamžitě jasné, že má před sebou skutečnou osobnost. Jak také jinak, když tím mužem je bývalý člen izraelské elitní protiteroristické jednotky Yamam a současná ikona bojového systému krav maga, Itay Gil.

Charismatický Izraelec přiletěl do Čech na pozvání českobudějovického klubu Krav Maga Protect CZ (dříve Krav maga Combat training school), aby tu vedl dvoudenní seminář bojových technik. První zkušenosti s výukou krav maga získal už během své povinné vojenské služby jako armádní instruktor. Civilní výuce se věnuje od roku 1997, kdy ukončil aktivní kariéru a založil společnost Protect Israeli Solutions. Od té doby se stal respektovaným trenérem a propagátorem krav maga, který každý rok absolvuje desítky přednášek po celém světě. Na seminář v Poněšicích se vydal jen osm hodin poté, co se vrátil ze Singapuru. Dorazil i přesto, že velká část přihlášených svou účast na poslední chvíli odřekla. „Volal jsem Itayovi, že budeme muset seminář odvolat, ale on rozhodl, že se nic rušit nebude. Vážím si toho, běžně je zvyklý pracovat se skupinami kolem sto lidí,“ říká trenér českobudějovického klubu krav maga Lukáš Pešta, profesionální voják a bývalý reprezentant v taekwondu. Sám je jediným z přítomných, kdo se tréninku aktivně neúčastní. Bedlivě pozoruje dění a čas od času se vydá mezi zápasící dvojice – o berlích. „Zorganizovat seminář s Itayem byl můj sen, příprava celé akce trvala měsíce a teď, když se to konečně podařilo, potýkám se s vyhřezlou plotýnkou, nejspíš Murphyho zákon,“ směje se smutně.

Itay mezitím končí s výkladem a předvádí praktickou ukázku. Přes drobný vzrůst budí respekt, ve svých padesáti se může pyšnit skvěle vypracovanou postavou. Když demonstruje techniku kopů, mají vybraní dobrovolníci možnost vyzkoušet si na vlastní kůži neuvěřitelnou tvrdost jeho stehenního svalstva. „To není žádnou vrozenou dispozicí, to je prostě tréninkem. Můj doktor říká, že mám za ty roky abnormálně vyvinutou svrchní svalovou vrstvu,“ usmívá se Itay. Není se čemu divit, tvrdá fyzická příprava ho provází po celý život. Je jedním z několika vyvolených, kterým se podařilo úspešně projít přijímacími testy do nejprestižnější speciální jednotky v Izraeli i následným výcvikem, včetně tzv. Týdne pekla. Nedílnou součástí jeho fyzických aktivit vždy byly bojové sporty. Začínal s karate, judem, boxem, ale za své číslo jedna si nakonec vybral krav magu. „Krav maga znamená doslova kontaktní boj. Původní myšlenka byla vyvinout maximálně účinný a přitom co nejjednodušší bojový systém, který se lze rychle naučit a snadno si zafixovat,“ vysvětluje Itay. O tom, že jde o skutečně efektivní způsob boje tváří v tvář, svědčí podle něj fakt, že je už několik desítek let oficiální bojovým systémem izraelské armády, jejíž speciální jednotky jsou spolu s americkými považovány za světovou špičku.

Skupina se rozděluje do dvojic a začíná praktický nácvik. Mezi účastníky jednoznačně převažují muži, ale přece jen se tu najde jedna zástupkyně něžného pohlaví. Lenka, štíhlá zelenooká učitelka ekonomie na první pohled rozhodně nevypadá na to, že tráví volný čas nácvikem úderů a kopů. Hned při prvním cvičení je však jasné, že tahle dáma tu rozhodně není jen do počtu. Během dvou vteřin se vysmýkne protivníkovi a zdatně ho skládá k zemi. „Je skvělá, všiml jsem si jí už v Polsku. Říkám jí ninja. Mít ji doma, dost bych se bál,“ směje se Itay. Pomalu prochází mezi zápasícími dvojicemi, tu a tam se zastaví a opravuje technické chyby. Okamžitě odhaluje příčinu, jeho vysvětlení jsou přesná a věcná. Po chvíli zavelí konec a následován překladatelkou přechází k výkladu

další techniky. Účastníci semináře si tak během dvoufázového tréninku postupně vyzkouší různé typy chvatů, kopů, způsob sebeobrany při útoku nožem, zbraní nebo automatickou puškou.

Po oba dny vládne v sále skvělá atmosféra, Lukáš se spokojeně usmívá. Seminář v Poněšicích považuje za jeden z vrcholů své trenérské kariéry. Jeho škola krav magy existuje v Českých Budějovicích od roku 2008 a v posledních letech se její koncepce nese právě v duchu Itayovy bojové filozofie. Lukáš Itaye vnímá jako svého hlavního učitele a velký vzor: „Poprvé jsem se s ním setkal před dvěma lety. Jeho technika a vyklad reálné sebeobrany byly tak fascinujicí, že jsem měl okamžitě jasno, jakou cestou se chci v krav maze dát.“ Při bližším pohledu na Itayův způsob výuky je ihned jasné, proč si získává tolik nadšených fanoušků: vyznačuje se důrazem na co největší účinnost a realističnost. Zatímco někteří trenéři mají tendenci hrát tak trochu na efekt, Itay vyžaduje, aby měl každý sebemenší pohyb své opodstatnění. Cokoli navíc je zbytečné a vlastně nebezpečné, protože tím bojovník jen ztrácí cenné vteřiny a minimalizuje tak své šance na úspěch. „Zapomeňte na Hollywoodské filmy. Když dojde k útoku, většinou nemáte čas přemýšlet. Vaše tělo musí fungovat automaticky. Mozek si dlouhodobě zafixuje jen jednoduché techniky,“ zdůrazňuje.

První část nácviku, kdy je cílem si pohyb co nejvíce zautomatizovat, probíhá vždy v pomalém tempu. V další části už ale přichází na řadu akce a herecké výkony. Pro skutečné zvládnutí jednotlivých technik je při cvičení třeba postupovat podle pravěpodobných scénářů a nasimulovat co nejrealističtější podmínky. „Takže, stejný chvat, ale teď si představte, že támhle na té čáře stojí dodávka. Útočník vás tam chce zavřít, míří vám zbraní na hlavu, strká vás před sebou. Máte nějakých padesát metrů, abyste se z toho dostali. Chci vidět skutečnou akci, postrkování, nadávky, cokoli,“ zavelí Itay a dvojice se dávají do pohybu. Někteří se do svých rolí vžívají až příliš, dochází k drobným zraněním, ale nadšení nikoho neopouští. Kdo se chce věnovat krav maze, musí být připravený přijímat rány.

Závěrečná část semináře je věnována rozboru chování útočníka. Na plátně běží videozáznamy reálných útoků, od napadení jednotlivců po sebevražedné teroristické útoky. Itay vysvětluje, že základem sebeobrany obecně je předvídavost. Z řeči těla útočníka lze často dopředu odhadnout jeho další krok. Pokud se ji napadený naučít správně číst, může zavčas vhodně zareagovat a získat tak převahu. Podobně upozorňuje na důležitost psychologické hry. Oběť musí být schopná vzbudit v útočníkovi dojem, že je submisivní, že se bojí. Jedině tak si připraví prostor pro moment překvapení, kdy bude moci skutečně efektivně použít naučené chvaty. Svůj výklad Itay prokládá hereckými čísly, jejichž lehce pouliční slovník evidentně způsobuje překladatelce horké chvilky.

Seminář končí a v hodnocení účastníků zaznívají jen superlativy. Kromě Itayových bohatých praktických zkušeností vyzdvihují zúčastnění jeho nesporný pedagogický talent. Zásady krav magy i obecné zásady sebeobrany formuluje velice precizně, podává logická vysvětlení a opírá se přitom o poznatky z anatomie a fyziky. Všichni odcházejí s přáním, aby se seminář v brzké době opakoval. Sám Itay doufá, že si krav maga v České Republice do té doby získá další příznivce. „Jestli hledáte efektivní způsob sebeobrany, učte se krav magu. Netvrdím, že vám vždycky zachrání život. Když na vás někdo bude mířit z deseti metrů a rozhodne se, že vystřelí, neuděláte s tím vůbec nic. Tedy pokud nejste hollywoodští herci,“ směje se, „když ale bude stát na metr od vás, máte velmi slušnou šanci, že se z toho díky krav maze dostanete.“